Zunflappie logo, onderdeel van Global Classics

Deze site boordevol Zundapp informatie wordt gratis aangeboden. Maar helemaal gratis gaat dat natuurlijk niet... Help ons deze site in de lucht te houden en doe een donatie van 5 euro!

Terug naar Zunflappie hoofdpagina

Tankmal maken en gebruiken



Vaak zie ik de vraag langskomen of er ook een mal is om de tank af te plakken, om zodoende het chroom op de juiste plek te tonen. Tot voorheen was het antwoord veelal ontkennend. Met deze FAQ kan het antwoord in het vervolg bevestigend zijn.

Ik heb zelf een tank laten verchromen en wilde het chromen vlak zo mooi en orgineel mogelijk laten lijken. Hiervoor heb ik een mal gemaakt.
Hieronder zal ik aan de hand van een paar foto's uitleggen hoe je dit kan doen.

Benodigdheden
  • Dun afplak-band (bijvoorbeeld van het merk Scotch)
  • Schildersblakband
  • Dunne (watervaste) stift
  • Schuifmaat of ander meetgereedschap
  • Houten stokje of equavalent
  • Beetje inzicht en geduld
  • Geprinte versie van de tankmal (download)

Het maken van de mal


Allereerst houd ik het houten stokje of vergelijkbaar materiaal tegen de vlakke onderkant van de voorbeeld-tank. Deze tank is orgineel en nooit overgespoten. Zodoende weet ik zeker dat de afmetingen orgineel zijn. Het houten stokje gebruik ik als '0-lijn' waarna ik de afstand tussen deze 0 en het midden van de bies meet. De achterkant bleek 57,1mm te zijn. De afstand aan de voorkant bleek 75,1mm. Er is dus een verschil van 18mm. Als referentiepunt nemen we rechter onderhoek van de mal, gezien vanaf de linkerkant. Deze ligt op 17mm vanaf de achterkant, op een hoogte van 57,1mm ten opzichte van de 0-lijn. Op de tekening is deze aangegeven met een pijl.


Ditzelfde herhaal ik aan de voorkant van de tank.


Vervolgens heb ik van papier een mal gemaakt en deze ter plakke op maat gesneden. Deze mal is hieronder te downloaden op ware grootte.

Het gebruiken van de mal

» Link naar 529-tankmal
Download, open en print de afbeelding. Formaat van de afbeelding is A4-gelijk. Bij het printen even opletten dat deze de afbeelding niet herschaald. Vervolgens mag je de afbeelding uitknippen. Ook de 'flappen' dienen uitgeknipt te worden. Dit dient ervoor dat het papier niet te bol gaat staan. Eventueel kan je de inkepingen ook in een V-vorm uitknippen. Daarna leg je deel 1 exact tegen deel 2. De plakrand kan je gebruiken om beide delen aan elkaar te krijgen. De onderkant dien volledig parralel en vlak te zijn. Hiervoor kan gebruik van een liniaal gebruikt worden om beide delen er tegenaan te schuiven.


Onze volgende stap is wederom gebruik maken van het houten stokje. Deze leggen we weer op de vlakke onderkant en tekenen met behulp van de (watervaste) stift 57,1mm af, op een zijdelingse afstand van 17mm, gemeten vanaf de achterkant van de tank op diezelfde hoogte. In theorie zijn er maar 2 punten nodig, te weten links en rechts. Daartussen kan je een rechte lijn tekenen.

Vervolgens mag je de mal opplakken. Let op dat het referentiepunt (aangeduid met een pijl) exact overeenkomt met het uitgetekende referentiepunt. Daarna plak je de mal aan de onderkant vast aan de tank. Je krijgt dan de vorm al aardig in beeld. Hierna begin je vanuit het midden met het aandrukken van de losse flap tegen de tank. In het midden (zie aangegeven punten) zet je met de stift een punt op het chroom, gelijk aan de rand van de flap. Vandaar dat maar halve 'punten' zijn aangegeven op de mal. Zo ga je alle losse flappen af.
Hierna verwijder je de mal weer van de tank.


Om verder te gaan nemen we het dunne afplakband ter hand. Hiermee gaan we de rand aangeven. We volgen de lijn van de met stift afgetekende punten om zo in één keer een vloeiende lijn te maken. Aan de onderkant dient de lijn natuurlijk volkomen recht te zijn. Ik kan je aanraden om in het midden van de onderkant te beginnen en daar een klein stukje een dubbele laag afplakband te gebruiken. Strijk ook het plakband glad, door vanaf de buitenkant naar binnen strijken.


Nu mag je het middenstuk afplakken. Gebruik hiervoor niet de mal, want die heb je aan de andere kant van je tank nog nodig. Plak niet exact tot de buitenkant, maar tot (ongeveer) halverwege het reeds aangebrachte plakband.

Herhaal de hierboven genoemde stappen voor de andere kant.

Als laatste benoem ik hoe de opening van de tank afgeplakt dient te worden. Plak als eerste op 1mm vanaf de bovenkant de opening af. Na een laag spuiten dien je het afplakband hier te verwijderen en op ongeveer 0.5mm lager opnieuw aan te brengen. Hierdoor ontstaat een laag-op-laag verf waardoor de benzine niet onder/tussen je laklagen kan komen. Plak dus niet alleen het horizontale gedeelte van de opening af!
Mocht je benzine-bestendige lak gebruiken, dan is dit verwijderen en opnieuw aanbrengen niet van toepassing.


Schuur het te spuiten gedeelde licht op voor een betere hechting van je grondlak. Je kan nu aan de slag met spuiten.


En ander tanken dan?

Zelfde verhaal, maar daarvoor heb ik nog geen mal.
Heb jij die wel? Stuur hem dan even door via Bijdragen en deel hem met de rest van de wereld.


Met dank aan Dennie Kooi voor het maken van de FAQ en foto's.
Nabewerkt door Eddy Erkelens