Zunflappie logo, onderdeel van Global Classics

Deze site boordevol Zundapp informatie wordt gratis aangeboden. Maar helemaal gratis gaat dat natuurlijk niet... Help ons deze site in de lucht te houden en doe een donatie van 5 euro!

Terug naar Zunflappie hoofdpagina

Stickers verwijderen/plakkenIn deze faq leg ik kort uit hoe je stickers kan verwijderen of kan aanbrengen. Met een hoop foto's laat ik zien hoe ik dat heb gedaan. Zodat het voor u een hulp kan zijn.

Stap 1: beginpunt

Hier beginnen we mee. Ik had de 0 er al af voordat ik de camera had gepakt. Maar daarom doen we de '5' samen.

Stap 2: verwarmen

Verwarm de letters met een normale haarfohn. Probeer de andere letters NIET te verwarmen. Sommige mensen gebruik een verfbrander, maar op de plastic kapjes van een 529 is dat niet zo een slim idee. Op een tank of de zijkapjes van een 517 kan dit wel.

Stap 3: schrappen

Met een schrapper heb ik voorzichtig de stickers eraf gesneden. Dit deed ik steeds door een beetje zijdelings te duwen. Het mes snijdt dan niet, maar schraapt er langs. Hierdoor blijft de sticker heel, wat makkelijker is.

Stap 4: trekken

Zodra de sticker los genoeg is moet je hem proberen eraf te trekken. Dat levert nooit schade aan de lak op en kan je rustiger sturen. Probeer de sticker niet in 1x los te trekken, maar langzaam eraf te trekken. Gebruik de bochten van de letters/cijfer om rustig te trekken zonder de sticker te scheuren.

Stap 5: lijmresten verwijderen

De stickers zijn er af. Maar je ziet de vorm nog redelijk zitten. Dit komt door de lijm die achterblijft. Verwarm de plek weer en haal met een schone(!) doek met een beetje terpetine de lijm weg. Dit kan even duren, maar het loont de moeite. Let op dat de andere stickers niet onder de terpetine komen! Door het wrijven komt er stof en vuil op de lijmresten. Het lijkt viezer en zwarter te worden, maar dat betekent alleen dat je al halverwege ben. Gewoon doorboenen met een beetje (!) terpetine en een schone doek.

Stap 6: ondergrond klaarmaken

Nadat stap 5 klaar is zie je er niets meer van. Ik heb zelf met Commandant4 de verflaag behandeld. Hierdoor krijg je een iets ruwer oppervlak en schone lak. Uiteraard heb ik daarna de lak ontvet met terpetine. De nieuwe stickers plak je er ook op, dus zorg dat de terpetine is vervlogen voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Stap 7: uitlijnen

Dan met een stuk schilderstape heb ik de grondlijn netjes RECHT afgeplakt. Dat is je 'schrijflijn'. Als je heel goed kijkt zie je waarschijnlijk nog wel waar de oude stickers zaten. Plak het tape zo recht mogelijk op de grondlijn.

Stap 8: plakken

De stickers kunnen er op. Raak de achterkant van de stickers NIET aan. Dat is zeer nadeling voor de plak-capaciteit! Uiteraard moet je goed kijken dat de stickers NIET op het schilderstape komen, maar er net boven. Probeer, als mogelijk, de stickers altijd als 'set' te plakken ipv cijfer voor cijfer.

Stap 9: strijken

Strijk met je vingers, nagels of iets-anders-niet-scherps de stickers goed aan. Lekker stevig drukken en gladstrijken. Dat is belangrijk. ZO werk je ook de luchtbobbels eruit. Ik gebruikte zelf een stukje rubber om dit egaal aan te drukken. Let er wel op dat de beschermlaag er om voor zit. Dit is alleen maar makkelijk.

Stap 10: verwarmen

Verwarm de stickers weer. Zodat het egaal goed warm is. Dit maakt de lijm weer wat dunner en kan je makkelijker de beschermlaag eraf halen. Doe je dit niet, dan trek je waarschijnlijk de stickers weer van het kapje af. En dat moet niet. Doet het dus voorzichtig en rustig aan.

Stap 11: controleren

Zodra het bovenvel eraf is kan ook het onderste schilderstape eraf. Controleer alles en laat het goed drogen/afkoelen. Mocht het niet recht zitten: verwarm de boel en probeer het iets op te schuiven. Lukt dat niet? Dan moet je de stickers er afhalen en opnieuw opplakken. Desnoods nieuwe stickers kopen. Pas daarna kan er wax oid overheen.