Zunflappie logo, onderdeel van Global Classics

Deze site boordevol Zundapp informatie wordt gratis aangeboden. Maar helemaal gratis gaat dat natuurlijk niet... Help ons deze site in de lucht te houden en doe een donatie van 5 euro!

Terug naar Zunflappie hoofdpagina

Imitatie knipperlichten verbeterenEen handleiding om je imitatie knipperlichten te verbeteren. Standaard-imitatie-knipperlichten werken slecht. Zelfs met een ulobox zie je ze maar slecht. Overdag is het echt niet zichtbaar. Daarom een simpele en goedkope manier om ze te verbeteren. Kost ongeveer een uurtje werk. Tenminste, als je het goed wil doen!

Benodigdheden

- 50 cm bij 6 cm reflecterende aluminiumfolie - kruiskopschroevendraaier - schaar - klein vijltje (nagelvijl bijvoorbeeld) - mesje (stanleymes of aardappelschilmes) - lijm (gewone huis-, tuin- en keukenlijm) - 2 punttangen of andere kleine tangen - 4 stuk 6V 10W lampen met een goede fitting (gebruik de originele als voorbeeld)

Product

Het gaat hier om de knipperlichten die je nieuw kan kopen bij Zuntrade, ZundappHarry, Massink  en andere Zundappwinkels.
Het gaat hier dus om imitatieknipperlichten en NIET om de originele Ulo-knipperlichten. De knipperlichten kosten per set (van 4) ongeveer 25 euro.

Probleem

In de knipperlichten zitten standaard 12V 21W lampen in. Deze lampen zijn echter te zwaar voor een 6V ontsteking of 6V accu. Ook zitten de bolletjes NIET achter het rondjes in het plastic. Ze zitten te ver naar binnen toe. Hierdoor is het zichtbare lichtopbrengst niet genoeg. De stroomverbindingen binnenin zijn slecht en maken vaak slecht contact. Een foto van de lichtopbrengst zoals ie was (met volle accu en reeds omgewisselde lampen) is hieronder te zien.. Let vooral op de locatie van het bolletje. Deze zit te ver naar links.

Oplossing

12V 21W is veel te groot voor een 6volt accu. Vervang ze door 6V 10W. Daar doen ze het gelijk een stuk beter. Let wel op de goede fitting en vorm van het lampje. Neem ene dezelfde vorm als de lampen die erin zaten. Dit zorgt ervoor dat het lampje goed past. Hierna nemen we alle knipperlichten los mee. Je haalt alles eruit wat erin zit en legt alles los neer. We gaan namelijk een aantal dingen aanpassen. We beginnen met het plakken van aluminiumfolie tegen de achterkant van het lampje. Dit om de weerkaatsing van het licht drastisch te vergroten. Zwart absorbeert het licht enorm en hierdoor krijg je maar 50% van je lichtopbrengst. Dit scheelt meer dan je denkt! We smeren eerst de binnenkant van het zwarte houdertje met lijm in. Zoals hieronder te zien is:

Je knipt een stukje van ongeveer 6 tot 10 cm af. Het makkelijkst is eerst helemaal volsmeren met lijm en daarna met je vinger het aluminiumfolie erin te drukken. Daarna snij je met je mes alle randjes netjes af. Ook de randjes onderin (kijk goed naar de foto). Zo dat het netjes vast zit en niet aan elkaar blijft plakken. Verwijder daarna overtollig aluminiumfolie. Hierna gaan we het houdertje iets aanpassen. We nemen het chromen plaatje en halen hier de lamp even uit. We knijpen de 2 houdertjes (waarin het lampje blijf zitten) IETS dichter bij. Let wel, het lampje moet er nog wel in kunnen. Dit zorgt ervoor dat het lampje vast blijft zitten tijdens het rijden. Om een beter contact te maken pakken we een vijltje en schuren hiermee de chroomlaag iets op op het contactpunt waar het draadje op hoort. Hierop komt namelijk het ampje (voetje, stekkertje of weet ik hoe je het noemt). We zijn nu klaar met het chromen plaatje. We monteren hem nog niet! Daarna verbuigen we het koperen aardedraadje. Dit doen we met de 2 punttangen. Met 1 punttang pak je het voetje beet (met die scherpe ribbels). Met de andere pak je de geleidbeen en verbuig deze ten opzichte van elkaar. De vorm moet je zelf passen. Maar het moet ongeveer deze vorm worden.

We plaatsen het lampje ACHTERSTEVOREN in het chromen plaatje. Hij komt dus er eigenlijk verkeerd in te zitten. Hierna plaatsen we het chromen plaatje ook verkeerd om. Zoals op de foto te zien is! Je moet hierbij kijken of het koperen plaatje dat je net verbogen hebt goed contact maakt met je lamp. Doet dit het niet, moet je dat zo maken. Plaats alle onderdelen en werk alles netjes af. Laat de lijm eerst drogen zodat het aluminiumfolie goed blijft plakken. Doe dit bij alle 4 de knipperlichten op dezelfde manier. Hier kan kan je alles weer aansluiten. Hoe de draadjes zitten (2 per knipperlicht) maakt niet uit. Het lampje brand toch wel. Let wel op de vorm van de ampjes. Zorg dat ze goed vastzitten! Een foto van 3 bewerkte knipperlichten na aanpassing:

Resultaat

Nu gaat het natuurlijk om het resultaat. Na alle knipperlichten te hebben aangepast en weer te hebben aangesloten moeten ze beter zichtbaar zijn. Bij mij in ieder geval wel/ Het lampje brandt even fel, maar je ziet meer licht. Dit door de reflecterende aluminiumfolie en doordat het lampje goed op zn plek zit. Een foto van hoe het nu is (en vergelijk met eerst):