Zunflappie logo, onderdeel van Global Classics

Deze site boordevol Zundapp informatie wordt gratis aangeboden. Maar helemaal gratis gaat dat natuurlijk niet... Help ons deze site in de lucht te houden en doe een donatie van 5 euro!

Terug naar Zunflappie hoofdpagina

ZwartenHier gaan we onderdelen zwarten. Let op: Staal verhitten en snel laten afkoelen kan de eigenschappen van het materiaal aanpassen. Hierdoor is er geen harde garantie op de kwaliteit meer. Bij twijfel icm de veiligheid: niet doen. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk. Zwarten kan met metalen voorwerpen die NIET verzinkt, RVS, verkoperd of verchroomd zijn. Dus gewoon blank staal! Misschien kan het met andere metalen (koper, lood, blik) ook, maar dat weet ik niet. Dat mag je zelf proberen. Voordeel van zwarten is: onderdeel wordt gelijkmatig zwart. Het is stoot en veegvast en roest niet meer!!!

Stap 1

Maak het voorwerp, in dit geval een simpel moertje, helemaal blank. Dat kan met schuurpapier, staalwol of andere dingen. Maar het moet echt glimmend blank zijn! Daarna niet te veel aankomen met vieze vingers. Ik heb het dus met de Dremel gedaan met daarop schuurpapier. Werkt fantastisch:

Stap 2

Hang deze op aan een KOPERdraad zodat hij nergens tegenaan komt en vrij in de lucht hangt. Op de koperdraad moet je geen isoleerplastic laten zitten! De koperdraad heb ik in de bankschroef vast gezet. Daarna met een gasbrander (propaan of butaan of wat dan ook) de bout warm maken. Let op dat er niets anders gaat branden!

Stap 3

Ga zo lang door tot de moer/voorwerp roodheet is. Bij iets kleins is dat zo gebeurd. Bij dikke dingen (voorwiel as oid) duurt dat langer. Kan dus gerust 15 minuten duren!

Stap 4

Stop daarna het gloeiend hete ding in een flinke pot met olie (motorolie oid). Dit hoeft niet steeds nieuw te zijn. Zolang het maar genoeg is om het hele voorwerp er volledig in te doen. Let op: doe dit in een stevige pot. De olie neemt de warmte ZEER snel af en wordt erg dun (en warm)! Dit meurt en rookt verschrikkelijk, dus doe dat BUITEN! Even wachten (20 seconden of zo) en daarna er uithalen. Het voorwerp is zwart en een stuk koeler, maar toch nog te warm om zomaar aan te raken!

Stap 5

Je voorwerp even afdrogen met een doek en het is klaar! Je onderdeel is zwart. Het is stootvast, veegvast en roest ook niet meer!!! Als het nog niet zwart genoeg is, herhaal dan voorgaan de stappen. Hoe heter je het stookt, hoe zwarter/beter het wordt!!!! Het resultaat: