Zunflappie logo, onderdeel van Global Classics

Deze site boordevol Zundapp informatie wordt gratis aangeboden. Maar helemaal gratis gaat dat natuurlijk niet... Help ons deze site in de lucht te houden en doe een donatie van 5 euro!

Terug naar Zunflappie hoofdpagina

Vliegwiel op krukas inslijpenInleiding

Een spietje op je krukas wat vaak breekt: lastig en vervelend. De oplossing: vliegwiel en krukas op elkaar laten inslijpen. Een vliegwiel en een krukas horen bij elkaar. Als je de een vervangt moet je het weer opnieuw op elkaar afstemmen. Ik kreeg de tip om ze weer passend te slijpen. En heb dit als volgt gedaan. Let wel: Het vliegwiel en de krukas moeten wel ONGEVEER bij elkaar passen. Dus ga geen 1000cc-vliegwiel op je 50-krukas monteren. Het moet wel passen vooraf! Dit is dus alleen voor kleine foutjes weg te werken zodat je spie niet meer breekt!

Stap 1

Demonteer het vliegwiel en ontstekings grondplaat. Het is belangrijk dat de ontstekingsplaat (met spoelen etc) eruit zijn. Even los op het blok leggen is mogelijk.

Stap 1

Neem een vliegwiel-trekker schuif de onderdelen zoals vermeld op de foto hieronder in elkaar: U heeft de volgende onderdelen nodig: - Een vliegwieltrekker passend voor uw vliegwiel, met een kop 17 op een M10-as. - Een stukje buis met een minimale binnendiameter van 10mm. - Een M10-bout met kop 17 - Een dop 17 - Een boortol of accuboor

Stap 2

Schuif die zo in elkaar:

Stap 3

Monteer dit echt goed vast! Dus alles moet goed vast zitten!!! Daarna monteert u het zo in de boortol:

Stap 4

Koop bij een automaterialenzaak een setje grof en fijne (kleppen) slijppasta.

Stap 5

Zet de brommer in zijn hoogste versnelling en blokkeer het achterwiel. Gebruik GEEN zuigerstop om de krukas stil te zetten! Als het blok open ligt: demonteer het krukas-tandwiel en blokkeer de krukas op een manier dat deze niet kan beschadigen!

Stap 6

Smeer het as-gat van het vliegwiel en krukas-as in, met grof en later met fijn slijpvet.

Stap 7

Zet nu boortol met gemonteerd vliegwiel op de krukas as. Slijp nu met zeer langzame toeren beide delen passend op elkaar. Belangrijk is dat u wel een beetje stevig drukt tegen de boortol. Het vliegwiel moet over de krukas schuren, niet gaan springen! Dus langzaam ronddraaien zonder slingeringen en stuiteringen!!!!! Het beste is bijvoorbeeld 25 slagen linksom en 25 slagen rechtsom te draaien. Vervang regelmatig de slijppasta. En kijk op de as of het gehele raakvlak dof van kleur is. Als u merkt dat het lopen erg zwaar gaat (kost meer moeite): Voer dezelfde actie nogmaals uit, maar dan met fijn slijppasta. Aan het doffe gedeelte kun je zien of ze weer over de volle lengte passen. Anders behandeling nog eens herhalen. Nu vraag u misschien af waarom dit al? Door de slijppasta te gebruiken schuren het vliegwiel en de krukas op elkaar in. Dit verschil zal al niet groot zijn, maar het moet perfect passen. Door deze handeling worden eventuele bramen of 'verkeerde' verdikkingen afgeslepen. De boel slijt nu op elkaar in.

Stap 8

Met bijvoorbeeld benziene krijg je alles weer prima schoon. Maak krukas en vliegwiel weer geheel schoon. Ook de spiebaan! Monteer uw grondplaat weer op de correcte manier. Smeer gelijk het smeerviltje van uw contactpunten (indien aanwezig). Plaats een NIEUWE spie. Plaats het vliegwiel. Monteer het vliegwiel correct. Dit moet met de hand kunnen. Monteer een platte ring. Dit mag GEEN veerring zijn! Monteer de vliegwielmoer. Deze moet met 35 Nm vastgezet worden. Dat is echt heel vast! Als goed is zal de spie niet meer breken: het vliegwiel past beter op de krukas en er is dus minder speling. Succes verzekerd. Veel rijplezier toegewenst.

Dankbetuiging

Dank aan een 'anonieme' bezoeker voor het beschikbaar stellen van deze FAQ en het maken van de foto's. Nabewerking door Eddy Erkelens.